loader image
SOLIDARI INVINGEM

De ce doar unii pacienți cu Covid-19 răspândesc boala

Ziariștii de la sciencemag.org scriu despre ciudățeniile răspândirii coronavirusului și ultimele descoperiri legate de focarele de contaminare.

Când 61 de persoane s-au întâlnit pentru o repetiție la corul bisericii din Mount Vernon, Washington, pe 10 martie, totul părea normal. Au cântat două ore jumătate, au mâncat prăjituri și portocale împreună. Dar unul dintre ei suferea de trei zile de ceea ce părea a fi o răceală – ce s-a dovedit a fi COVID-19. În săptămânile următoare, 53 de membri ai corului s-au îmbolnăvit, trei au fost spitalizați și doi au murit, conform unui raport al Centrului American de Control și Prevenție a Bolilor (CDC), ce a reconstituit meticulos tragedia.

„Supercontaminări” de zeci sau sute de cazuri

Multe evenimente similare de „supercontaminare” sunt în pandemia de COVID -19. O bază de date a lui Gwenan Knight și a colegilor de la London School of Hygiene&Tropical Medicine (LSHTM) publică date despre un focar într-un dormitor cu imigranți din Singapore care e legat de aproape 800 de cazuri noi; 80 de infecții au fost legate de un spectacol muzical în Osaka, Japonia; un focar de 65 de cazuri a rezultat dintr-o clasă de zumba în Coreea de Sud. Focare au devenit și vase de croazieră, cămine de bătrâni, fabrici de prelucrare a cărnii, stațiuni de schi, biserici, spitale, restaurante sau închisori. Uneori o singură persoană infectează zeci de oameni, iar în alte focare sunt mai multe valuri de răspândire, în multiple locații.

Alte boli infecțioase se răspândesc tot în focare și, cu cinci milioane de cazuri de COVID-19 raportate, erau de așteptat mari contaminări.

Înclinaţie spre contaminarea grupurilor

Dar SARS-Cov-2, la fel ca verii lui SARS și MERS, pare înclinat în special în atacarea grupurilor de oameni strâns conectați, în timp ce îi cruță pe alții. E o descoperire încurajatoare, spun oamenii de știință, deoarece sugerează că restricționarea adunărilor unde supercontaminarea e probabil să apară va avea impact asupra celorlalte restricții – activități în aer liber, de exemplu – care ar putea fi relaxate.

„Dacă poți prezice ce circumstanțe au dat naștere acestor focare întinse, calculele îți arată foarte repede că poți, foarte rapid, reduce capacitatea bolii de a se răspândi”, spune Jamie Lloyd-Smith de la University of California, Los Angeles, care a studiat propagarea multor patogeni.

mai mult, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.