loader image
SOLIDARI INVINGEM

BBC: De ce ar trebui să purtăm toți măști în public / Care sunt cele mai bune măști

Pentru a înțelege de ce măștile de protecție ar putea funcționa, este important de văzut cum se răspândește coronavirusul. Odată ce a reușit să infecteze pe cineva, virusul Sars-CoV-2 deturnează celule pentru a se replica, scrie BBC.

Pe măsură ce acesta se înmulțește, noile particule de virus sparg pereții celulelor și se răspândesc în corp, ajungând în plămâni, gură și nas. Când o persoană infectată tușește, aceasta poate elibera în aer stropi minusculi, denumiți aerosoli, care conțin coronavirusul.

O singură tuse poate răspândi până la 3.000 de picături și există temeri că virusul poate fi răspândit și prin vorbit. Odată ieșiți din gurile noastre, mulți din stropii mai mari vor ateriza pe suprafețele din jur în timp ce cei mai mici vor rămâne suspendați în aer cu orele, de unde pot fi respirați.

În timp ce comportamentul virusului afară sau în încăperile cu aer condiționat este mai puțin înțeles, există îngrijorări că acesta se poate răspândi prin sistemul de ventilație al clădirilor. S-a descoperit că virusul Sars-CoV-2 poate supraviețui în aerosoli pentru cel puțin trei ore potrivit unui studiu al Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite.

Însă un studiu mai recent, încă nepublicat, a descoperit că noul coronavirus poate infecta persoanele și la mai mult de 16 ore după ce a ajuns în aer sub formă de aerosoli.

Potivit acestuia, virusul este „remarcabil de rezistent sub formă de aerosoli” comparativ cu alți coronaviruși studiați.

mai mult, aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.